Вплив структурного стану сталей на механічні властивості в кисневмісному свинці - Яськів, О.І.; Федірко, В.М.; Кухар, І.С. (Вопросы атомной науки и техники, 2016)
Досліджено закономірності впливу розплаву свинцю на механічні властивості сталей різних структурних станів: феритного (армко-залізо), феритоперлітного і термічно модифікованого сорбітного (40Х13) у температурному інтервалі 250…550 С. Встановлено, що для феритної структури свинець знижує пластичність на 2…6% з максимальним проявом рідкометалевого окрихчення при температурі 300 °С. Для сталі 40Х13 в обох структурних станах під дією свинцю пластичність знижується на 1…2%, а максимальний ефект впливу рідкометалевого середовища проявляється за температур 250 та 300 °С відповідно для сорбітного і феритоперлітного станів. У свинцевому середовищі тріщини зароджуються й поширюються від поверхні контакту зі свинцем до серцевини, з переходом від крихкого механізму руйнування до в’язкого.