Вплив потоку суцiльного середовища на коливання оболонки - Дудзiнський, Ю.М. (Акустичний вісник, 2010)
Розглянуто вимушенi осесиметричнi коливання цилiндрично ї оболонки середнього видовження, розташованої в потоцi вдалинi вiд зони крайового ефекту. Отримано вираз для з гину оболонки як функцiї її параметрiв i потоку для двох типiв крайових умов – шарнiрного закрiплення й ковзного защемлення. Показано, що у випадку рухомого середовища, яке оточує оболонку, амплiтуда її коливань при iнших рiвних умовах завжди менша, нiж у нерухомому середовищi.