Результаты клинического обследования лиц молодого возраста с хроническими локализованными заболеваниями тканей пародонта - Кулыгина, В.Н.; Мохаммад Аль Мохаммад (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Проведено клінічне обстеження 105 молодих осіб із запальними локалізованими ураженнями тканин пародонта віком від 19 до 25 років. Встановлено, що частіше розвивається хронічний локалізований пародонтит початкового-І ступеня (61,9%), рідше – хронічний обмежений катаральний гінгівіт (38,1%). Найчастішою причиною їх розвитку є наявність каріозних порожнин у пришийковій ділянці зубів і ускладнення після їх пломбування. При цьому у 23 пацієнтів (51,1%) з хронічним обмеженим катаральним гінгівітом виявлений початковий і поверхневий карієс даної локалізації, у 10 (22,2%) – неякісні реставрації. При хронічномулокалізованому пародонтиті початкового-Iступеня каріозний процес в пришийковійобласті (поверхневий, середній, глибокий) выявлений у 19 пацієнтів (31,7%), неповноцінніреставрації – у 14 (23,3%).Особливостейклінічного перебігулокалізованих уражень тканин пародонта у осіб молодого віку не виявлено.