Результаты цитологического исследования процесса заживления постэкстракционных ран у больных с язвенной болезнью желудка и 12-перстной кишки в условиях применения лечебно-профилактических повязок - Кущенков, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
В практиці стоматолога-хірурга операція по видаленню ретенованного третього нижнього моляра виконується доволі часто. Наявність у хворого виразкової хвороби шлунка та 12-палої кишки завжди призводить до пригнічення загального та місцевого імунітету. Мета роботи – визначити цитологічним методом ефективність застосування запропонованої нами комбінованої лікувально-профілактичної пов’язки. Для оцінки стану епітеліальних клітин та процесу репарації загалом, нами використовувався індекс деструкції (ІД) епітелію, який відображує відносний вміст в епітеліальній популяції клітин з ознаками цитопатології. Цитологічні дослідження клітинного складу мазків-зішкребів і результатів вирахування значень ІД епітелію в кожній з груп свідкують, що при застосуванні PRP-згустка та препарату Біомін ГТлС, в якості лікувально-профілактичної пов’язки, процеси очищення рани і репарації починаються в ранні терміни, і минають активно, завершуючись більш раннім відновленням епітеліального покриття. Ключевые слова: послеоперационные дефекты челюсти, лечение, остеопластические материалы