Взаимосвязь ремоделирования миокарда и сывороточных уровней трансформирующего фактора роста В, фактора роста гепатоцитов, С-реактивного белка в раннем постинфарктном периоде - Садовой, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Метою роботи було вивчення рівнів трансформуючого фактора росту в, фактора росту гепатоцитів і С-реактивного білка у сироватки та взаємозв`язок з ре моделюванням міокарду лівого шлуночка у пацієнтів в ранньому постінфарктному періоді. Нами було обстежено 75 пацієнтів з перенесеним інфарктом міокарда і 42 пацієнта зі стабільною стенокардією напруги. Через 1 місяць після інфаркту міокарда спостерігалось збільшення розмірів порожнини лівого шлуночка на тлі збільшення концентрації кардіотропних ростових факторів і С-реактивного білка. Через 6 місяців зберігається підвищення рівня фактора росту гепатоцитів позитивно корелюючого з розмірами порожнини лівого шлуночка, та реєструється зниження рівнів трансформуючого фактора росту в і С-реактивного білка.