Влияние гордокса на локальное кровообращение в стенке кишечника в условиях моделирования последовательно увеличивающейся интраабдоминальной гипертензии - Сапегин, В.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
В гострих експериментах на кроликах вивчено захистну дiю гордоксу (10000 ОД/кг в/в одноразово) на змiни кровообiгу, його регуляцiї та кисневого балансу у тканинах кишечника при послiдовному моделюваннi стандартних рiвнiв интраабдомiнальної гiпертензiї (IАГ) – 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 мм водного стовбчику за допомогою стенду нашої конструкцiї. На тлi вказаних рiвнiв IАГ вивчено локальий кровотiк (КТ), дилататорну (КрСО₂) та констрикторну (КрО₂) реактивнiсть судин методом клiренсу водню, а також напругу кисню у тканинах (рО₂) стiнки кишечнику методом полярографiї за допомогою спецiальних електродних блокiв. Пiд впливом усiх модельованих рiвнiв IАГ вiдбувається уповiльнення КТ, пригнiчення КрСО₂ та, ще бiльше, КрО₂, а також зниження рО₂ у тканинах. Зiставлення швидкостi розвитку вказаних зрушень свiдчить про розвиток оборотного iшемiчного ураження при 1 – 2 ступенях синдрому iнтраабдомiнальної гiпертензiї, а при 3 – 4 ступенях – про прогностично несприятливi змiни, що ставлять пiд сумнiв подальше виживання кишечнику. Гордокс у вищевказаных умовах погiршує кровообiг та кисневий баланс тканин кишечнику, але пiдвищує життєздатнiсть тканин в умовах iшемiї. Тому гордокс не може бути рекомендован хворим на IАГ.