Показатели функционального состояния эндотелия сосудов тонкого кишечника при хроническом экспериментальном гастроэнтероколите - Ткаченко, А.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
В експерименті вивчено вміст ендотеліну-1 і S-нітрозотіолів в гомогенаті тонкого кишечника щурів з хронічним карагенан-індукованим гастроентероколітом. Встановлено, що дане захворювання супроводжується підвищенням рівня ендотеліну-1 у гомогенаті тонкого кишечника, більш вираженому при прогресуванні хронічного запалення. При хронічному карагенан-індукованому гастроентероколіті спостерігається незначне підвищення вмісту S-нітрозотіолів у гомогенаті тонкого кишечника з подальшим його зниженням при прогресуванні захворювання. Подібні зміни дозволяють зробити висновок про наявність ендотеліальної дисфункції при карагенановому запаленні кишечника та її важливої ролі в патогенезі досліджуваного захворювання.