Анализ оптимального уровня симпатотомии при выполнении торакоскопической операции по поводу первичного гипергидроза - Ерошкин, А.А.; Михайличенко, В.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Ендоскопічна торакальна симпатектомія/симпатотомія в цей час використається для лікування долонного гіпергідрозу. Метою нашої роботи було визначити оптимальний рівень симпатотомії при первинному гіпергідрозі, на підставі проведеного порівняльного аналізу. У дослідження ввійшло 100 пацієнтів з первинним долонним гіпергідрозом, нами було сформовано 5 груп (по 20 чоловік у кожній), яким було виконано симпатотомія на різних рівнях: 1 група - на рівні ESB 2, 2 група - ESB 2-3, 3 група - ESB 3, 4 група - ESB3-4, 5 група - ESB4. Торакоскопічну грудну симпатотомію виконували за стандартною методикою. У результаті проведеного дослідження, нами доведено, що найбільшою ефективністю по лікуванню гіпергідрозу є рівень ESB 2 по класифікації Lin-Telaranta, але супроводжується прихожим синдромом Горнера в 10% і блашінг-синдромом також в 10% случав, проте компенсаторний гіпергідроз не був ні разу в післяопераційному періоді й задоволеність пацієнтами операції була в 95%.