Новые термофильные люминесцентные бактерии, выделенные из Азовского моря - Кацев, А.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
З метою пошуку нових перспективних тест-штамів для біолюмінесцентного аналізу проведено виділення світних бактерій в акваторії Азовського моря на території Криму. Виділено 6 штамів, що володіють яскравою біолюмінесценцією, які були ідентифіковані, як Photobacterium leiognathi. Для первинної ідентифікації вивчали тип люциферазної кінетики, ферментацію різних джерел вуглецю, температурні інтервали зростання і біолюмінесценції. Додатково проводили фенотипування бактерій за допомогою системи ідентифікації мікроорганізмів Biolog. При цьому було виявлено, що усі виділені штами утворюють окремий кластер, близький до P. leiognathi, але, проте, що відрізняється від усіх відомих видів. Отримані результати можуть свідчити про приналежність бактерій до нового виду, або про ширшу варіабельність властивостей P. leiognathi. Висока термофільність і знижена галофільність виділених штамів робить їх перспективними тест-об’єктами для біотестування у фізіологічних умовах.