Изучение показателей микробной обсемененностии антимикробной защиты слизистой оболочки полости рта у больных хроническим панкреатитом - Лавровская, Я.А.; Романенко, И.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Патологія слизової оболонки порожнини рота залишається однією з актуальних проблем терапевтичної стоматології. Зміни в порожнині рота при захворюваннях внутрішніх органів, зокрема хронічному панкреатиті, зустрічаються найбільш часто та призводять до погіршення результатів лікування та якості життя пацієнтів. Вивчення мікробного обсіменіння, а також антимікробного захисту дозволяє своєчасно виявити запальні процеси слизової оболонки порожнини рота.