Состояние прооксидантно-антиоксидантной системы крови и мышечной ткани крыс при экспериментальном реперфузионном синдроме - Мальченко, О.А.; Анисимова, Л.В.; Федосов, М.И.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2014)
Експериментальні дослідження, проведені на щурах-самцях лінії «Вістар» виявили, що розвиток експериментального синдрому ішемії-репенфузіі супроводжується зміною в прооксидантно- антиоксидантної системи і характеризується прогресуючим збільшенням рівня вторинних активних продуктів перекисного окислення ліпідів, як в сироватці крові, так і в гомогенатах скелетних м’язів кінцівок, що обули ішемізовані раніше. Ці зміни відбуваються на тлі збільшення активності антиоксидантних ферментів в сироватці крові й їх зниження в гомогенатах. Таким чином, системний дисбаланс прооксидантно-антиоксидантної системи що розвивається в сироватці крові може грати ключову роль в прогресуванні патології та приводити до розвитку системних ускладнень, що проявляються формуванням синдрому поліорганної недостатності.