Сейсмостійкість турбоагрегату К-540-23,5/50 - Шульженко, М.Г.; Гонтаровський, П.П.; Гармаш, Н.Г.; Глядя, А.О.; Швецов, В.Л.; Гришин, М.М.; Губський, О.М. (Проблемы машиностроения, 2016)
Розглядається сейсмостійкість турбоагрегату К-540-23,5/50 з фундаментом із використанням створеної розрахункової методики оцінки коливань системи турбоагрегат-фундамент-основа. Розрахункова модель динамічної системи складається зі стрижнів і зосереджених мас з їх моментами інерції, що з’єднуються між собою жорстко або лінійними чи нелінійними пружно-демпферними елементами. Сейсмічне навантаження описується з використанням акселерограм реальних землетрусів. Наводяться результати для розрахункових схем різного рівня складності. Визначаються максимальні значення переміщень та навантаженості найбільш відповідальних елементів системи.