Цивілізаційна рубіжність України у дзеркалі російської науки - Шульга, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
В російських політологічних розвідках виразно простежується мета протиставити дві політичні культури, які нібито склалися в Україні: „самостійницьку” (прозахідну) та „малоросійську” (проросійську). Здійснюються спроби довести, що рубіж Східної (Центральної) Європи проходить саме по Україні, а тому орієнтація на „західну” геополітичну доктрину загрожує цілісності української держави. Але, на думку автора статті, бути цивілізаційній рубіжності України конструктивним чи деструктивним фактором її життя (як внутрішнього, так і зовнішнього) залежить від самої України, а не від тих чи інших варіацій на цю тему в російських рефлексіях.