Тенденції забезпечення громадського інтересу в суспільстві та державі - Новохацький, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
В останні роки, коли на теренах колишнього СРСР пожвавилися процеси становлення громадянського суспільства, почали виникати численні неурядові, недержавні, некомерційні організації для репрезентації і захисту громадського інтересу різних верств населення. Відтак стає актуальною потреба ідентифікації цих організацій та їх класифікація. Мета, яку автор вважає пріоритетною у розкритті зазначеної теми, є синтез інституціональних і корпоративних засад становлення та розвитку громадських ініціатив, що є наслідком існування в суспільстві незаповненого простору, створеного громадським інтересом.