Закономірності змочування та контактної взаємодії в системі (TiB₂—SiC)—(Ni—Mo) - Стороженко, М.С. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2012)
Досліджено закономірності змочування тугоплавкої підкладки ТiB₂—SiC сплавами Ni—Mo. Встановлено, що добавки молібдену в концентраційному діапазоні 5—20% (мас.) сприяють зниженню крайових кутів змочування в системі (ТiB₂—SiC)—(Ni—Мо). Визначено, що молібден та карбід кремнію проявляють хімічну активність, це призводить до утворення нових хімічних сполук. При вивченні мікроструктури зони взаємодії дибориду титану—карбіду кремнію зі сплавами Ni—Мо виявлено, що карбід кремнію активно взаємодіє з нікелем, утворюючи тверді розчини та силіциди нікелю. Молібден утворює інтерметалідні сполуки з нікелем та складні боридні фази з титаном. Поява значної кількості нових хімічних сполук призводить до крихкості металевого сплаву, тому використання системи (ТiB₂—SiC)—(Ni—Мо) для створення нових композиційних матеріалів є недоцільним.