Застосування методу акустичної емісії для діагностування корпусів ядерних реакторів (Огляд). Повідомлення ІІІ. Нормативна база і перспективи застосування методу акустичної емісії в ядерній енергетиці - Неклюдов, І.М.; Назарчук, З.Т.; Скальський, В.Р.; Добровольська, Л.Н. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2015)
Постійне оновлення нормативної бази діагностування корпусів реакторів АЕС відбувається на фоні кількох конкуруючих тенденцій. З одного боку, маємо наростаючу стурбованість старінням діючого енергогенеруючого обладнання, ресурс якого неухильно наближається до свого проектного закінчення, а з іншого – дві катастрофи, що не пов’язані з таким ста¬рінням. Катастрофа 1986 р. на Чорнобильській АЕС відбулась через суттєві недоліки конструкції та ненормативні дії обслуговуючого персоналу, а 2011 р. на японській АЕС Фукусіма – через природній катаклізм, у якому поєднались землетрус та цунамі позапроектних рівнів. І хоча згадані катастрофи завдали відчутного удару по репутації атомної енергетики, АЕС і далі залишаються одним із головних претендентів на задоволення зростаючих енергетичних потреб людства. Сучасні тенденції створення методів діагностування стану ядерного енергетичного обладнання вимагають розвитку наявної і розроблення нової нормативної бази для їх успішного застосування.