Розробка керамічного термоміцного та корозійностійкого матеріалу для виготовлення жарової труби для пальників котлів теплових електростанцій - Григорьєв, О.М.; Скороход, В.В.; Панасюк, А.Д.; Котенко, В.А.; Личко, В.В.; Коротєєв, О.В.; Прилуцький, Е.В.; Лавренко, В.О.; Іконнік, М.М. (Наука та інновації, 2012)
Виконано дослідження процесів спікання керамічних матеріалів систем SiC–ZrB₂, ZrB₂–ZrSi₂–SiC, ZrB₂–МоSi₂. Показано, що у присутності дисиліцидів цирконію та молібдену процес спікання активується в результаті утворення рідкої фази. Збільшення вмісту SiС в обох типах композитів (SiC–ZrB₂; ZrB₂–ZrSi₂–SiC) підвищує їх механічні властивості. Введення ZrSi₂ у композити ZrВ₂–SiС значно збільшує їхню стійкість до корозії. В масштабі дослідно-промислового виробництва відпрацьовані технологічні режими гарячого пресування пластин з керамічних матеріалів. Виготовлено та поставлено для випробування на котлі Придніпровської ТЕС (м. Дніпропетровськ) один комплект деталей жарової труби з розробленої кераміки, що складається з пластин розміром 200 × 90 × 13 мм.