Аспекти використання ручної вогнепальної зброї запорозькими козаками - Савчук, О.А. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
Cтаття присвячена особливостям використання запорозькими козаками ручної вогнепальної зброї. На основі писемних джерел XVI–XVIIІ ст. автор розглядає довгоствольність, як важливу технічну характеристику козацьких рушниць. Також в статті, на підставі зазначених джерел, розкривається маловідома особливість індивідуального озброєння запорозького козака, що полягала в наявності у нього парного рушничного комплекту, що складався з мушкета і гвинтівки.