До питання використання титану у вузлах штучних суглобів - Шейкін, С.Є.; Погрелюк, І.М.; Єфросінін, Д.В.; Ростоцький, І.Ю.; Сергач, Д.А. (Наука та інновації, 2015)
Вивчена можливість застосування титану у вузлах тертя штучних суглобів. Досліджено триботехнічні характеристики пари тертя титан–хірулен, розроблена технологія алмазно-абразивної обробки, поліровки і газового азотування сферичних головок з чистого титану для ендопротезів кульшового суглобу людини. Показано, що попереднє подрібнення структури поверхневого шару титанової головки холодним пластичним деформуванням сприяє збільшенню його твердості.