Дослідження зміни міцності грунтів у зоні зсуву на приладі крутіння - Білеуш, А.І.; Кривоног, О.І.; Філімонов, В.Ю.; Зайченко, С.Б. (Прикладна гідромеханіка, 2014)
Експериментальними дослідженнями на приладі крутіння встановлено, що міцність грунту природної вологості при дилатансії збільшується, а міцність насиченого водою грунту в зоні зсуву - падає. Перехід грунту в тиксотропний стан відбувається під впливом динамічних, вібраційних або додаткових навантажень і супроводжується різким зниженням механічної міцності грунту. При цьому багато видів грунтів при певній щільності в зоні деформування з твердого стану переходять у неньютонівську рідину другої групи, яка міцності на зсув не має.