Поверхневi хвилi за рухомою областю поверхневого тиску в каналi з трапецієвидним поперечним перерізом - Стеценко, О.Г.; Ільченко, В.М. (Прикладна гідромеханіка, 2014)
Розв'язана лiнiйна задача генерацiї та еволюцiї поверхневих хвиль та затухаючих збурень на вiльнiй поверхнi каналу з трапецієвидною формою поперечного перерiзу при стаціонарному русi областi поверхневого тиску прямокутної форми. Для знаходження розв'язку для потенцiалу швидкостей використано змінену систему координат та iнтегральне перетворення по поздовжнiй координатi і розклад у ряд Фур'є по поперечнiй координатi. Одержано в явному виглядi розв'язок як для хвильового поля, так і для затухаючих складових. У результатi виконаних розрахункiв проаналiзовано особливостi формування та структуру корабельних (баричних) хвиль у залежностi вiд режиму руху, трапецієвидності каналу та характеристик рухомої областi.