Чисельне моделювання еволюції нерівностей великого масштабу на річковому дні - Горбань, І.М. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
Виконане чисельне моделювання переносу домішок у придонній області відкритих водойм за наявності там нерівностей великого масштабу, яке грунтується на системі рівнянь мілкої води і рівнянні еволюції дна Екснера. Розвинений чисельний алгоритм поєднує центральну схему другого порядку Курганова-Ноелля-Петрової для інтегрування гідродинамічних рівнянь зі зваженою істотно неосцилюючою схемою "проти течії" п'ятого порядку, яка моделює транспорт наносів. Показано, що зв'язане моделювання гідро- та морфодинамічних процесів разом із застосуванням схем високого порядку забезпечує стійкість результатів у довгострокових розрахунках. Одержані часові і просторові характеристики еволюції піщаних кар'єрів та пагорбів на річковому дні, які показують, що в процесі розмиву не лише змінюється поперечний профіль нерівності, а й відбувається її перенос за течією.