Хвильовий опір рухомої області поверхневого тиску в каналах з прямокутною та трапецієвидною формами поперечного перерізу - Стеценко, О.Г.; Iльченко, В.М. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
На підставі стаціонарного лінійного розв’язку для хвильового поля за рухомою областю поверхневого тиску в каналі, що має прямокутну або трапецієвидну форму поперечного перерізу, отримані залежності для визначення коефіцієнта хвильового опору при такому русі. В результаті виконаних розрахунків досліджено залежність цієї величини від параметрів задачі, а також проаналізовано характер впливу трапецієвидності перерізу каналу.