Сучасний стан та проблеми теорiї хвилястого стрибка - Рябенко, О.А. (Прикладна гідромеханіка, 2016)
Наводиться детальний аналiз iснуючої iнформацiї про хвилястий стрибок. Описуються виявленi недолiки та хибнi стереотипи про це явище, а також iснуючi проблеми. Розглядаються диференцiальнi рiвняння, що використовуються для розрахункiв профiлю вiльної поверхнi хвилястого стрибка. Висвiтлюються позитивнi i негативнi риси цих рiвнянь та їх розв’язкiв. Розроблена концептуально нова математична модель хвилеподiбних бiлякритичних течiй, до яких вiдноситься також i хвилястий стрибок. На основi цiєї математичної моделi виведено узагальнене диференцiальне рiвняння профiлю вiльної поверхнi розглядуваних явищ, знайдено його загальний та частиннi розв’язки.