Розробка технології отримання препаратів глутатіону на основі сконструйованих активних суперпродуцентівцього трипептиду у дріжджів - Юрків, М.Т.; Куриленко, О.О.; Василишин, Р.В.; Дмитрук, К.В.; Мартинюк, Н.Б.; Скороход, В.В.; Сибірний, А.А. (Наука та інновації, 2015)
За допомогою метаболічної інженерії сконструйовано штам метилотрофних дріжджів Hansenula polymorpha з посиленою експресією генів GSH2, що кодує γ-глутамілцистеїнсинтетазу, та MET4, що кодує транскрипційний активатор генів біосинтезу цистеїну (попередник синтезу глутатіону). Отриманий рекомбінантний штам характеризується підвищеною продуктивністю синтезу глутатіону порівняно із штамом дикого типу в лабораторних умовах. Було проведено оптимізацію синтезу глутатіону сконструйованого рекомбінантного штаму H. polymorpha. Розроблено напівпромислову модель технології отримання глутатіону з використанням сконструйованого дріжджового штаму-продуцента.