Об устойчивости композитных цилиндрических оболочек, взаимодействующих с протекающей жидкостью при различных условиях закрепления - Ковальчук, П.С.; Крук, Л.А.; Пелых, В.А. (Прикладная механика, 2014)
Отримано розв’язок задачі про стійкість заповненого рухомою рідиною трубопроводу, модельованого композитною (ортотропна модель) циліндричною оболонкою скінченної довжини при різних умовах закріплення на торцях. Крім гідродинамічного тиску, оболонка перебуває під дією всестороннього зовнішнього статичного навантаження. Досліджено вплив крайових умов при зовнішньому навантаженні на якісно різні види втрати стійкості − «квазістатичний» (типу «дивергенція») та динамічний (типу «флатер»), що реалізуються при певних («критичних») швидкостях руху рідини.