Хаотическая синхронизация колебаний многослойных механических структур на базе вейвлет-анализа - Крысько, В.А.; Яковлева, Т.В.; Добриян, В.В.; Папкова, И.В. (Прикладная механика, 2014)
Досліджено хаотичну синхронізацію коливань при контактній взаємодії багатошарових балочно-оболонкових систем, з’єднаних через крайові умови, під дією зовнішнього навантаження. Ці системи мають зазори між шарами. Такі системи називаємконструктивно нелінійними. Компленксно досліджено поведінку таких систем і встановлено параметри впливу, які характеризують безпечний і небезпечний режими. Розроблено метод вивчення фазової хаотичної синхронізації різної природи. Досліджено синхронізацію коливань для таких систем: 1) двошаровий пакет пластин (кожне з рінянь лінійне, але при контактній взаємодії маємо конструктивну нелінійність); 2) пластина, підкріплена ребром жорсткості у вигляді балки; 3) двошаровий пакет балок (кожен елемент є як фізично, так і геометрично нелінійний,а їх контактна взаємодія призводить до конструктивної нелінійності); 4) двошаровий пакет оболонок (кожен з елементів геометрично нелінійний, а їх контактна взаємодія призводить до конструктивної нелінійності).