Впровадження новітньої технології хімічної та фітомеліорації кислих і засолених грунтів - Заіменко, Н.В.; Дідик, Н.П.; Елланська, Н.Е.; Іваницька, Б.О.; Павлюченко, Н.А.; Рахметов, Д.Б.; Харитонова, І.П. (Наука та інновації, 2016)
Запропоновано методи впровадження новітньої технології меліорації кислих і засолених ґрунтів, яка базується на комплексному використанні кремнієвмісних сумішей за сумісного вирощування злакових, бобових і хрестоцвітих видів рослин. Розроблено технологічний регламент для застосування хімічних і фітомеліорантів у різних ґрунтово- кліматичних зонах України. Визначено кремнієвмісні суміші з високим меліоративним потенціалом та оптимальні дози їх застосування. Проведено комплексне вивчення хімічних і фітомеліорантів та визначено їх роль у стимуляції розвитку агрономічно-корисної мікробіоти. Покращено агрофізичні, агрохімічні, біологічні показники ґрунту та зменшено токсичність і ґрунтовтому на фоні внесення кремнієвмісних сумішей. Вдосконалено структуру сівозмін.