Экспериментальные исследования колебаний композитной цилиндрической оболочки с заполнителем при двухчастотном возбуждении - Лакиза, В.Д. (Прикладная механика, 2015)
Наведено результати експериментальних досліджень нелінійних динамічних процесів деформування пружної стінки склопластикової циліндричної оболонки («суха» та з заповнювачем) при кінематичному двочастотному збудженні в результаті реалізації режиму биття. Виявлено, що нелінійні процеси деформування оболонки при осьовому двочастотному періодичному збудженні в результаті реалізації режиму биття, особливо в зоні двох близьких частот форм n = 3 і n = 5, можуть супроводжуватись циклічною зміною амплітуди та форми деформування від одної (n = 3) до двох форм (n =3 + n=5) в коловому напрямку, а одної форми (n = 3) – від біжучої хвилі до стоячої.