Особливості інтелектуального керування в біотехнічних системах - Горго, Ю.П. (Штучний інтелект, 2015)
У статті розглянуто особливості впливу різних чинників середовища на діяльність біотехнічних систем з клерувальною ланкою у вигляді «людини, яка приймає рішення». Такий підхід дозволяє виробити алгоритми інтелектуального керування в біотехнічних системах. Наведена класифікація клерувальних впливів на функціональні робочі стани «людини-оператора», що дозволяє автоматизувати процес керування на робочому місці.