Моделювання накопичення радіоактивного ⁹⁰Sr у морських організмах - Беженар, Р.В. (Математичні машини і системи, 2017)
Камерна модель Poseidon була застосована до північно-західної частини Тихого океану для оцінки забруднення морських організмів радіоактивним ⁹⁰Sr, що потрапив у морське середовище в результаті аварії на АЕС Фукусіма 11 березня 2011 року. При оцінці впливу витоку радіонукліду було порівняно значення активності у воді, донних відкладеннях і морських організмах з відповідними фоновими значеннями, які сформувалися в регіоні протягом минулого століття в результаті випробувань атомної зброї. Динамічна модель переносу радіонуклідів по ланцюжку живлення, що включає фітопланктон, зоопланктон, нехижу та хижу рибу, молюски, ракоподібні і водорості, була використана для розрахунку концентрації ⁹⁰Sr у морських організмах. Розроблений новий підхід до моделювання накопичення радіонуклідів у рибі, який враховує внески різних тканин у загальну концентрацію. Показано, що при розрахунку накопичення ⁹⁰Sr потрібно розглядати дві основні тканини риби: кістки і м’язи. Результати моделювання показали добре співпадіння з вимірами в області розміром 4х4 км навколо АЕС Фукусіма для концентрації ⁹⁰Sr у воді, донних відкладеннях і хижій рибі при величині витоку на рівні 4% від витоку ¹³⁷Cs.