Інтраопераційна катетеризація власної печінкової артерії при метастазах у печінці - Бондар, Г.В.; Сєдаков, І.Є.; Іщенко, Р.В. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2010)
Розроблено та впроваджено в клінічну практику спосіб лікування хворих з метастазами в печінці, що включає, зокрема, проведення регіонарної внутрішньоартеріальної поліхіміотерапії. Новим у запропонованому рішенні є формування мобілізованої кукси судини для катетеризації. Таким чином практично виключається можливість розвитку кровотечі та утворення гематом при видаленні катетера, а також зміни положення антрального відділу шлунка. За способом проведено лікування 65 хворим. Ускладнень при видаленні катетера та від тривалого його перебування у власній печінковій артерії не відзначали. Перевагою такого способу лікування, який забезпечує максимальну терапевтичну концентрацію хіміопрепарату в органі-мішені та в зоні лімфогенного метастазування у ворота печінки, є можливість проведення повторних курсів поліхіміотерапії за відсутності тромботичних ускладнень.