Сучасні тенденції народжуваності на радіоактивно забруднених територіях України - Дубова, Н.Ф.; Гунько, Н.В. (Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2010)
У статті проаналізовані тенденції народжуваності у населення різних зон радіоактивного забруднення після Чорнобильської катастрофи за 1991–2005 рр. Виявлено збільшення народжених у жінок-мігранток і найвищий рівень показника народжуваності у зонах 2 і 3 порівняно з контролем. Ймовірною причиною можуть бути встановлені пільги, які залежать від розміру сім’ї при переселенні на «чисті» території України.