Гістохімічні особливості екстрацелюлярного матриксу пухлин та вміст гомоцистеїну у плазмі крові хворих на рак молочної залози - Бородай, Н.В.; Дацюк, І.О.; Топчій, В.Б.; Чехун, В.Ф. (Iнститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького, 2009)
У оперативно видалених молочних залозах 62 пацієнток, хворих на фіброаденоматоз (ФАМ), фіброаденому (ФА) та рак молочної залози (РМЗ) проведено гістохімічний аналіз компонентів екстрацелюлярного мат риксу та аналіз змін окремих його компонентів при різних рівнях вмісту гомоцистеїну в плазмі крові цих хворих. Показано, що в ФАМ та ФА знаходяться різні типи глікозаміногліканів, а в злоякісних пухлинах переважають хондроітинсульфати А та С або сульфомуцини. Встановлена гетерогенність стромальних елементів у залежності від переважання десмолітичних або десмопластичних процесів. Встановлено кореляційний зв’язок між експресією колагена IV типа, еластолізисом та рівнем гомоцистеїну в плазмі крові.