Кластер як перспективна форма реструктуризації підприємств виноробства - Лазарєва, Є.В.; Карпінська, Г.В. (Інститут економіко-правових досліджень НАН України, 2008)
Розглянуто необхідність реалізації кластерної економіки як шляху прискореної економічної й технологічної модернізації національного господарства, й як різновид зовнішньої реструктуризації підприємств. Запропонований пілотний проект створення кластеру виноробів в Одеському регіоні з використанням при його обґрунтуванні кластерного аналізу та оцінки синергетичного ефекту.