Symmetry of induced polar states in noncentral crystals under inhomogeneous heating - Kosorotov, V.F.; Shchedrina, L.V. (Condensed Matter Physics, 2000)
В роботі запропоновано використання зовнішньої векторної дії у вигляді просторово неоднорідного нагріву кристала як оригінального і перспективного методу створення нових фізичних властивостей у традиційних кристалах, якими вони не володіють в термодинамічно рівноважному стані. Цей метод розглядається як альтернатива до загально прийнятого підходу – синтезу нових функціональних матеріалів. Зміна природи зовнішньої дії або її напрямку дає можливість керувати і варіювати поляризаційними властивостями кристалів у досить широких межах. Досліджується третинний піроелектричний ефект, який можна вважати найбільш перспективним для неперервного контролю інтенсивного ІЧ випромінювання.