Народний опір в сталінські 1930-ті рр.: монолог адвоката диявола - Віола, Л. (Інститут історії України НАН України, 2005)
Вперше надруковано: Kritika: Explorations in Russian and Eurasian History. – Winter, 2000. – N 1. – V. 1. Автор використовує у назві та у тексті образні вислови та сленгові значення. Наприклад, “монолог адвоката диявола” може бути перекладений як “монолог затятого сперечальника”. До того ж, різноманітні документи 1930-х рр., свідчать, що селяни у багатьох випадках вважали комуністичну владу та особисто Сталіна дияволом та антихристом. Авторизований переклад Валерія Васильєва.