Відомий діяч пам’яткоохоронного руху в Україні (до 150-річчя з дня народження Олексія Мердера) - Федорова, Л.Д. (Архіви України, 2011)
Розглядається внесок О. Мердера в організацію пам’яткоохоронної діяльності та збереження культурних цінностей України.