Слідами венедів - Коновченко, І. (Сiверянський лiтопис, 2017)
У публікації вводяться до наукового обігу археологічні пам’ятки першої третини І тисячоліття н. е., що належать до пізньозарубинецької, київської культур, а також випадкові знахідки речей кола східноєвропейських і провінційно-римських виїмчастих емалей, що виявлені в Прилуцькому, Варвинському та Срібнянському районах Чернігівської області. Показанаий їхній зв’язок з процесами, що відбувалися в Центральній Європі на кордонах з Римською імперією протягом Ранньоримської доби та на початку Пізньоримського періоду, коли на історичну арену вперше виходять безпосередні предки слов’ян – венеди. Показана безперервність історичного процесу в той час на даній території.