«В ім’я Ісуса»: перський проект християнської коаліції проти турків із початку XVII ст. - Пилипенко, В. (Сiверянський лiтопис, 2017)
Стаття присвячена ймовірному листу від перського шаха Аббаса до короля Речі Посполитої Сигізмунда ІІІ із пропозицією організувати антитурецьку коаліцію. Проаналізовано зміст листа та обставини появи. Запропоновано аргументи щодо його автентичності та авторський переклад українською мовою.