Петро Огієвський із Данини: священик, журналіст, проповідник, письменник - Тимошик, М. (Сiверянський лiтопис, 2017)
Уперше на основі архівних матеріалів та публікацій рідкісних періодичних видань ХІХ ст. досліджено житейський і творчий шлях священика, журналіста, проповідника і письменника-байкаря із Чернігівщини Петра Огієвського. Про непересічний талант цієї маловідомої особистості свого часу писав відомий діяч українського відродження Олександр Кониський. Детально досліджена священича діяльність, яка розпочалася 1837 року в селі Данина Ніжинського повіту і тривала там 20 літ. Підкреслюється значення цього на той час високодуховного села у формуванні й розвитку інших талантів молодого священика. Тут він став записувати прислів’я, приказки, легенди та перекази й публікувати ці записи в офіційній урядовій газеті «Черниговские губернские ведомости». За підписом священика Огієвського з Данини були опубліковані десятки журналістських матеріалів. Окремо розглядається проповідницька діяльність цього діяча. Аналізуються окремі проповіді з точки зору структури та змістових акцентів. З’ясовуються причини, через які священик мусив полишити село Данина, та описується шлях подальших переміщень по службі – в Ніжині та Чернігові – від доступних для простолюду храмів до закритих тюремних закладів. Наголошується, що ізоляція від народу авторитетного діяча була не випадковою: духовне начальство не поділяло його відкрито афішованих українофільських позицій, захоплення українознавчою журналістикою. Аналізуються байки Огієвського, які нині включені до шкільних та університетських програм.