«… Якби я знав, що тим здобуду її кохання, я б зараз поїхав круг світа»: до взаємин Михайла Грушевського і Марії Вовк-Карачевської - Половнікова, С. (Сiверянський лiтопис, 2017)
На основі «Щоденника» 1888–1894 років М. С. Грушевського розглядаються стосунки з родиною чернігівського дідича, відомого українського громадського діяча В. Н. Вовка-Карачевського та юнацьке захоплення Михайла його дочкою Марією. Вперше друкується її фото.