Поняття текст у некласичних мовознавчих парадигмах - Сюта, Г. (Культура слова, 2016)
У статті продемонстровано, що сучасний розвиток стилістики тексту пов’язаний із пошуками нових підходів до вивчення тексту та з виробленням нових методик його наукового опису. Окремим завданням стало визначення й теоретичне обґрунтування категоріальних понять, уточнення дефініцій, проектування традиційних категорій стилістики та лінгвопоетики на новітні теоретичні напрямки й суміжні лінгвістичні дисципліни – семіотику, лінгвосинергетику, теорію прецедентності.