Академічна періодика у каталогах НАН України: ретроспективний огляд, тенденції змін, проблеми - Язвинська, М.В. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2014)
Стаття присвячена вивченню розподілу різних видів періодичних видань Національної академії наук України і наукових установ, що входять до її структури. Мета статті — проаналізувати основні характеристики періодичних видань, у яких публікуються результати наукових досліджень, за різними напрямками. Для цього проведені збір і каталогізація інформації про наявні зараз періодичні видання, а також зіставлення її з аналогічною інформацією за попередні роки (починаючи з 1998 р). Основну увагу приділено зміні розподілу типів видань за різними напрямами наук і видів подання інформації за цей період. У результаті встановлені найбільш представлені в періодичних виданнях напрямки науки, а також періоди збільшення і спаду активності створення нових періодичних видань. Проаналізовано представлення академічних наукових періодичних видань за кордоном, випущених англійською мовою, та ступінь представлення видань у мережі Інтернет. Серед проблем у наукових виданнях виділено недоліки у належному оформленні, рівень науковості та представленості (видимості) академічної наукової періодики.