Земельно-майнові суперечки у совісних судах України (кінець ХVIII ст. – 1860-ті роки) - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
У статті аналізується одне з основних повноважень совісних судів, яке отримало найбільшу популярність серед людності українських губерній. Ідеться про можливість з’ясовувати земельно-майнові суперечки у короткий термін, доступно, недорого, із зрозумілою судовою процедурою, беручи безпосередню участь в укладанні мирової угоди. Все це дозволяло виносити на совісний суд питання про повернення боргів, незаконного володіння землею, поділу спадщини, отримання приданого, врегулювання виплати заставленого майна, а також узгоджувати виконання попередніх умов договорів.