Старообрядство і російський революційний рух на початку ХХ ст. - Таранець, С.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
У роботі досліджується участь представників старообрядства в революційній боротьбі на початку ХХ ст. й до кінця Громадянської війни. Автор показав фінансову участь капіталістів-старообрядців у різноманітних політичних проектах, у т. ч. й лівого спрямування. Доведено, що в наступних десятиліттях старообрядці не втратили свого революційного духу і продовжували активно, часто зі зброєю в руках, відстоювати власні права; що встановлення радянської влади стало можливим унаслідок посиленої пропаганди марксистсько-ленінських учень, які після Жовтневої революції привели до соціально-політичних змін у самосвідомості населення, народження людини, яка оперувала новими ціннісними категоріями.