Ідеали романтизму як чинник подорожей польських мандрівників до Криму в першій чверті – середині ХІХ ст. - Громенко, С.В. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
У статті розглядаються причини та обставини подорожей польських мандрівників ХІХ ст. по Кримському півострові, висвітлено найбільш традиційні способи їх пересування та охарактеризовані культурні стереотипи, властиві мандрівникам доби романтизму. Також наведено короткі нариси про вояжерів.