Сільський вчитель Наддніпрянської України: деякі аспекти соціально-професійного портрету (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Коляда, І.А. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2010)
Статтю присвячено реконструкції соціально-професійного портрета сільського вчителя Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст., з’ясуванню соціального, правового та матеріального становища останнього, характеристиці його повсякденних проблем та переживань.