Іноземне землеволодіння на теренах Правобережної України у ХІХ — на початку ХХ ст. - Жилєнкова, І.М. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
Стаття присвячена дослідженню іноземного землеволодіння на Правобережній Україні в до- та пореформений період. Розглянуто його масштаби, етнічну належність вихідців із-за кордону, а також ареал їх розселення. Проаналізовано зміни в політиці уряду Російської імперії щодо іноземної колонізації регіону.