Переселення українських селян до Сибіру у 1861–1917 рр.: чинники та наслідки - Шандра, В.С. (Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст., 2011)
У статті робиться спроба з’ясувати чинники, що вплинули на переселення селянства з українських губерній до Сибіру у післяреформений період й у час наростання кризи влади на початку ХХ ст., його чисельний та соціальний склад. Пропонується періодизація переселенського руху, кожну хвилю якої верховна влада регламентувала, спрямовувала та використовувала для забезпечення імперських політичних цілей. Висвітлено наслідки цієї міграції та відзначено спроби українців ідентифікувати себе у сибірському територіальному просторі.